dimecres, de juny 28, 2006

Revenja

Dos exàmens he fet avui. Els dos exàmens.
Encara no puc seure del mal que em fa. Però ja us la tornaré ja. Un dia ens trobarem, en d'altres circumstàncies, i llavors us avaluaré jo a vosaltres.
Cabrons!


dimecres, de juny 21, 2006

Manu Manu Chao Chao

Després de veure Manu Chao diumenge a Nou Barris, i avui a Salamandra (L'Hospi), he de dir que em comença a aburrir.

Amb mirades constants enrera cap a Mano Negra, i la dubtosa habilitat de reconvertir 3 o 4 melodies en 25 cançons diferents, puc afirmar contundentment que amb el disc "Clandestino" se li van esgotar les idees. Per ser generòs i no situar el seu fi a "Casa Babylon".

S'ha de tenir coratge per canviar la lletra de la canço "Mano Negra" -que fa "Mano Negra, Mano Negra, eh!"- per "Radio Bemba, Radio Bemba, eh!" i donar per inventat el nou himne de Radio Bemba.

Però és bò, si. Soc el fan number one de Mano Negra, i guardo la seva discografia sencera com una tresor. No li he perdut el gust, gens ni mica. Però les coses com són; aquest home ha quedat anclat al passat. Ja no té res nou a dir.

Que n'aprengui del seu bon amic i seguidor, Fermín Muguruza -del qual també tinc la discografia sencera i en soc gran seguidor!-, que també ha evolucionat de manera semblant, però no ha deixat de fer coses noves. Ens pot semblar que va a pitjor, ens pot semblar que del "Aizkolari" de Kortatu al "Euskal Herria Jamaika Clash" ha deixat de cobrir un forat per passar a la cua del Reggae. Però no ha deixat de fer coses noves, diferents. El dia que no tingui res nou a dir, si us plau, que calli per sempre.

dissabte, de juny 17, 2006

Toma fideus

No és que tingui res a dir.
Però m'he llevat a les 10 per culpa del soroll insoportable de les obres de sota casa, després de dormir molt poc, i no sé molt bé com, m'he proposat fer-me una paella o similar.

He comprat 4 coses i m'he posat a improvisar. Les proporcions no són el meu fort, com es veu a la imatge, ja que el que havia de ser el meu dinar s'ha convertit en una paellassa tal, que em passaré tota la setmana menjant fideus.

Guaita que m'he pensat de sortir al carrer i convidar a dinar al primer que passés. Però no ho he fet.

dijous, de juny 15, 2006

La millor amiga del home


  • Si de vegades recuperes l'equilibri laboral imaginant com entres al despatx del jefe per treure't la minga i pixar a la seva taula.
  • Si et preguntes quina merda t'estàs fotent quan passes per caixa del BonArea i veus que surts amb una bossa plena de productes clonats, per un total de 3 euros.
  • Si quan et sona el despertador a primera hora intentes interrogar-te si és dilluns, divendres, dissabte o si és que estàs mort.
  • Si la caixera del Dia tira els teus aliments cruelment després de passa'ls pel lector per després demanar-te l'import amb tanta mala òstia com pot.
  • Si quants surts del mercat amb un manac d'espàrrecs i 4 patates i 3 euros menys, et preguntes quan tindran espàrrecs i patates al bonarea.
  • Si cada dia durant 5 minuts et venen al cap les coses que fa temps que has de fer, i les veus venir fins que ja és massa tard, i només llavors reacciones, per maleïr-te.
  • Si tropeces el divendres a la tarda, per anar caient poc a poc i xocar de morros amb el terra dilluns al matí.



diumenge, de juny 11, 2006

CAJEI: Festes Fort Pienc 06

Què petit és el món, diria.
A escasa distància de la meva feina, una festa, on tocaven High Times, grup d'ska, de la meva vila, de la Vila de Gràcia.
Poca gent; poca, però maca. Noies de totes les edats amb diferents posats, i totes maquíssimes.
Noies amb qui t'agradaria compartir alguna cosa més que mirades! El mateix passa amb ells, els nois. Nois també de diferents edats i estètiques; i als que també a la seva manera trobes atractius.

Els petits moments d'intercanvi de paraules -per demanar o donar una cigarreta, per comprar una cervesa- tenen quelcom de màgics. Normalment cordials i expressius; amb poques paraules s'enten tot. Persones que viuen en altres mons, però que són com el teu.
Tots diferents, tots iguals. Cadascú per separat, però junts d'alguna manera; tot i que no tant com caldria. De vegades penso que arribarà el dia on podràs assistir sol i acabaràs acompanyat i passant-t'ho d'allò més bé, sense dificultat, superant sectarismes, grupúsculs i recels. Per què estarem tan segmentats si tots som tan iguals!?

Vaig gaudir també d'una sensació nova fins ara. Veure de cop 3 cares que havia vist recentment en fotologs. 3 desconeguts. Ella i ell i ella. Fruit d'aquells moments que navegues de bloc en bloc i de fotolog en fotolog, observant amb atenció gent llunyana que mostra històries properes. I he de dir que ja em sonaven, però els mires amb més interès després de veure'ls en un fotolog. I sense tenir sentit algun, intentes que no et reconeguin, penses que et veuran i et vindran a dir que t'han reconegut!! Però no pot ser, no. Quina xorrada.
I és que sovint la imaginació corre depressa, per davant de la racionalitat. La casualitat també ajuda. Sobretot si veus que es posen davant teu a fer-se una fotografia, en la que tu hi surts al darrera! Penses que ho fan a posta per capturar la teva imatge, "seran cabrons!" penses, i et gires per amagar la cara. Com sempre.

diumenge, de juny 04, 2006

A la plaça de la Virreina

Al banc central del costat oest, una parella amb el nen i l'àvia.
El nen no sembla divertir-se. Vestit de diumenge tot i que és dissabte fa evident que preferiria anar amb pantalons curts i còrrer lliurement per la plaça. Segurament ja està bastant mosca. Allargar el dinar familiar amb un passeig a la plaça no ha estat idea seva.
Els pares és com si estiguèssin treballant. El dissabte tenen jornada de X hores que consisteix en portar l'àvia a casa a dinar i després treure-la a passejar. Ho porten amb evident ressignació, però sense mostres de voler-ho canviar. Saben bé que és una obligació que no durarà per gaire, i fan el cor fort.
L'àvia ni es diverteix ni es deixa de divertir: és allà i prou. Les ha viscut de tots colors, i amb el pas del temps el cor li ha quedat com una pedra. La cara i l'expressió també. Ni diu ni escolta, ni plora ni riu. Només espera el seu torn.

Al banc nord del costat oest, un grup de punks -sense gos-.
Armats amb cerveses i porros, mantenen un curiós silenci. Un al costat del altre, tots mirant al front. No són punks de disseny ni joves de 16 anys punk-wanna-be. Són punks de veritat. D'aquests que tenen més de 30 i que si un/a punk jovenet/a se'ls troba pel carrer de nit, canvia d'acera acollonit/da.
A estones, alguns s'aixequen i juguen a pilota al mig de la plaça. No semblen excessivament hàbils amb la pilota. Però sentir els sorolls de les cadenes que porten a les cintures a cada moviment que fan i intentar esbrinar cap on anirà la pilota quan la xuten amb les AirWair Dr. Martens és més divertit que el futbol. El Jabón Lagarto fa la seva feina i les crestes de colors no es veuen afectades pel exercici, que d'altra banda, tampoc és gaire intens.

Al nord de la plaça, a la sortida de l'esglèsia Sant Joan, una boda.
Sospitosament comprimits al nord de la plaça, uns metres més a munt del espectacle futbolístic, unes 30 persones més o menys ben vestides, moltes càmares de fotografia, i un estrany silenci i discreció, acompanyen el final d'una boda. No dóna més de sí. Ells sabran el que es fan.

Al banc nord del costat est, l'habitual grup de ionquis amb edats compreses entre els 35 i els 60.
Una fauna brutal. Un d'ells amb camisa i tirants, pantalons texans i sabates. Diria que és un skinhead si no fos pel seu comportament -absolutament heorinoman- i pels companys que l'envolten. Crida, s'aixeca, seu, s'aixeca, demana tabac a qualsevol, s'estira a terra, s'aixeca, s'estira a les escales de l'eslglésia atemorint al bodorrio. Totalment xutat.
Un d'ells, amb mostres evidents de no saber on va ni d'on bé, no para de fer passejos sense sentit per la plaça, caminant tot encorbat cap endavant com el Groucho Marx. És molt baixet, amb barba de mesos, roba bruta, i sense indicis de vida intel·ligent. Si em constés que el Sid Vicius estigués viu -com el Elvis Presley- diria que avui l'he vist.
La resta són com personatges de "Algú va volar sobre el niu del cucut", película genial protagonitzada pel Jack Nicholson.

Al banc sud del costat est, un desgraciat.
Amb pinta de tenir 20 i pico llargs, i res millor a fer que estar allà sol, al sol, tirat al banc. Amb una revista al costat que no llegeix ni sembla que vulgui llegir. Amb les cames estirades, i la mirada perduda pels bancs del voltant. Enregistrant mentalment com passa la vida per davant, com cadascú fa la seva i ningú s'atura per res. Cercant amb la mirada -sense èxit- algú per qui la vida també passi més lentament.

divendres, de juny 02, 2006

Et puc besar?

Mentre prenia la meva dosis diària de marihuana em preguntava com deu ser això de lligar. Lligar amb algú que no coneixes vull dir. Amb alguna desconeguda, a un concert, a un bar, a una plaça.

Costa d'imaginar. Primer de tot, què cal fer? Si t'acostes i li dius 'Hola', la situació es torna irremediablament adversa. La resposta, ho saps, serà 'hola'. Però no el mateix hola que el teu. Serà un hola hostil i interrogatiu, com dient 'Què passa?' o 'Qui ets, Què vols?'. En aquest moment t'adonaries que l'altra persona estava tranquilament allà i que tu estàs envaïnt el seu espai personal, cosa que -com a mínim a mi- em faria sentir molt incòmode i hauria de demanar disculpes i retirar-me. Només després d'intercanviar un 'hola'. Després d'això ja m'hauria de retirar a casa directament a valorar el meu ridícul, tot per un maleït 'Hola' que no porta enlloc.

No serveix doncs. S'ha de fer evitant aquesta sensació, i per tant esperant que l'ocasió d'intercanviar paraules flueixi de manera natural. Esperar que et demanin un cigar o un paper, o si tens foc. Això em passa sovint, suposo que dec fer cara d'anar barato, ja que no porto pas cap cartell que digui OpenCor ni res similar.

I com ho fas llavors? Això té el problema que et ve per sorpresa quan menys ho esperes, i no estàs preparat. Requereix doncs de certs dots d'improvització, i de seguretat en tu mateix. Dos característiques complicades.

Intentar allargar el contacte amb alguna estupidesa com preguntar el seu nom, preguntar si és del barri, si ve sovint per aquí, o si vol que la convidi a no sé què, seria també una decisió arriscada. Em sentiria com si estigués cobrant peatge; vols un cigar? doncs parla amb mi. Quina situació més violenta. O li dono el cigar o no li dono, però voler demanar res a canvi... lleig. Tampoc va amb mi. Dubto que pugués arribar a més de 2 o 3 frases sense que em convidèssin a ficar-me el cigar allà on em càpiga.

Així doncs he arribat a la conclusió des de ja fa algun temps, que la sol·lució és una altra. Que he d'evitar sentir que demano peatge, que estic molestant, que m'estic venent, que he d'improvitzar. I com he pensat que ho podria fer?
M'acostaré -no a qualsevol si no a qui em sembli realment interessant i que em cridi prou l'atenció com per agafar tot el coratge necessari- i li diré clara i obertament alguna cosa així com

  • Disculpa, fa estona que em fixo en tu i sento unes ganes enormes de besar-te.
  • Disculpa, que et podria fer un petó?
  • Disculpa, m'encantaria besar-te, i em preguntava si això seria possible.
  • Disculpa, em proposava a intentar lligar amb tu, puc provar-ho o millor em retiro?

Semblen descarades, i ho són. Però són sinceres i conseqüència d'haver pres una difícil decissió, per tant no és una manera improvisada.
També crec són maneres discretes, en el sentit que són humils, que posen la veritat per davant i el primer que pretenen obtenir és un no per resposta, de manera que si ha de ser que no, molesti el mínim possible.

Tinc bastant clar que ho provaria i fracassaria. A més, si imagino per un moment que el somni es fes realitat, podria superar la fustració de saber que he estat deixant escapar tantes i tantes oportunitats? Això si que seria una sensació terrible.

En qualsevol cas, si algú s'acosta a vosaltres mai amb una heroïcitat com aquesta, tingueu clar que davant vostre hi ha un desgraciat; i que podria ser jo. Pietat.